Resvägar dag 1 i Alsace med Trampa vin

Förstora gärna kartan utmed resvägarna och klicka på symbolerna. Den blå linjen är cykelvägen vi tipsar om.

 Denna symbol berättar mer i bild och text om resvägarna du möter i och mellan byarna.

Vinsymbol Trampa vin Denna symbol ger tips om vinproducenter, men även boende, matställen mm i byar och städer.

 Denna symbol visar var du kan klicka fram bildgalleri från de aktuella platserna där den är placerad.

Stanna gärna lite extra tid i Eguisheim

Vi startar I Eguisheim. I första hand för att vi hyr cyklar här hos det härliga paret Meyer Jean-Luc & Bruno, som förutom cykeluthyrning och trevligt boende, restaurant och kanske allra främst är vinproducenter. En utmärkt startplats.

Men dröj gärna kvar en extra stund i Eguisheim. Byn är närmast ett måste att besöka på din resa i Alsace. Av många ansedd som en av de vackraste städerna i Frankrike. En typisk medeltida stad, byggd runt ett slott och där en mur omgärdar hela centrala delen av staden. Här möter du kullerstensgator och fantastiska korsvirkeshus i färgglada kulörer. Den promenadvänliga staden är levande, rymmer många butiker, barer och restauranger och inte minst framstående vinhus. Till extra stor glädje för Rolf finns här även en lokal hattmakare med många köpvärda skapelser.

I denna trivsamma by finner du över 30 vinproducenter. Många av dem hämtar sina toppviner från de två Grand Cru-vinfälten som hör till Eguishem, nämligen Eichberg med sin kalk- och märgeljord ger utmärkta Riesling, Pinot Gris och Gewürztraminer samt Pfersigberg med företrädesvis Gewürztraminer men också Pinot Gris, Riesling and Muscat.

Eguisheim Alsace Trampa vin

VÄL VÄRDA ETT BESÖK

Vi fann stor värme och gästfrihet hos familjen Meyer Jean-Luc & Bruno i Eguisheim, som förutom goda viner, bra mat och trevligt boende också har cykeluthyrning.

Cykelfärden går norrut mot Wettolsheim

När vi lämnar Eguisheim trampar vi norrut mot Wettolsheim. Det finns flera småvägar ut, och ganska lätt finner vi en bra grusväg som leder genom vackra vinfält åt rätt håll. Vi ser väldigt prydliga och fina fält med såväl gröna riesling och de lätt rödfärgade gewurztraminer. Solen skiner behagligt så här i september och hela Alsace känns väldigt välkomnande när vi trampar fram. Vi får till och med en lätt nedförslutning och rullar efter knappa tre kilometers cyklande in i Wettolsheim.

Wettolsheim är en ganska typisk, ordinär by i Alsace. Har ca 1800 invånare. Charmig, med traditionella korsvirkeshus. Route de Vin går tvärs igenom byn. Du möter flera bra vinproducenter med riktigt bra priser för sin kvalitet. En favorit för oss blir snabbt Barmès Buecher, som vi fann som ett av många goda tips från munskänken och Alsace-experten Per Warfvinge. Här kunde vi avnjuta utmärkta Grand Cruer Hengst (Riesling) och Steingrubler (Riesling och Gewursttraminer), men även en trevlig Pinot Noir Vielle Vignes – ofta underskattat rött vin från Alsace. Geneviève Barmès servade oss både med en fantastisk provning av vinerna och visade runt på vinfältet, ett minnesvärt möte.

Vi provade också Domaine André Ehrharts fina Grand Cruer Hengst (Riesling och Pinot Gris) och Steingruber (Riesling). En annan erkänt skicklig producent här är Albert Mann. Totalt ca sex producenter, två hotell, en handfull bra restauranger och lite udda kyrkgrotta med minnesmärken från första världskriget. Tyvärr finns många sådana från båda världskrigen på fler platser, eftersom denna del av Frankrike bär tunga spår av människans intolerans.

BEHAGLIG CYKELTUR

En vacker och lättcyklad väg mellan Eguisheim och Wettolsheim.

Alsace-Eguisheim-Wettolsheim-Trampa vin
PÅ FIN VINPROVNING

Trevligt besök i Wettolsheim hos Geneviève Barmès på Domaine Barnès-Buecher.

Alsace-Wettolsheim-Trampa vin-Domaine Barnès-Buecher

Dela resväg 1 i Alsace från Trampa vin