Ta dig runt på egna ben i Alsace

Ta dig runt på egna ben i Alsace

I Alsace vackra och långsmala vindistrikt väntar 17 mil vinvägar från norr till söder – men tar du dig runt på egna ben har du minst 400 mil cykelvägar och vandringsleder att välja mellan.

Resvägar i hjärtat av Alsace

Resvägar i hjärtat av Alsace

Route de Vin i Alsace, dvs den officiella vinvägen för bilar, är 17 mil lång. De officiella cykelvägarna som finns utmarkerade i turistkartor är 250 mil. Men bredvid dem finns mängder av vandrings- och cykelleder som ofta bär tvärs igenom vinfälten. En uppgift säger att de är 400 mil totalt. När man är ute på vägarna och trampar så känns vägvalen närmast oändliga. För här i Alsace är de flesta småvägarna av mycket god standard. I princip kan du korsa dig fram mellan byar, vingårdar och fält lite som du själv känner.

Vi ska dock här ge dig våra tips som kan förenkla dina första steg på vägen mot din egen resa. När vi själva gjorde denna resa hade vi först en plan att börja från nordligaste Alsace i Strasbourg och sedan ta oss söderut på våra cyklar. För att verkligen testa hur svårt eller lätt detta skulle vara så gjorde vi inte upp några andra planer. Vi hade inga hyrcyklar eller boenden bokade. Vi hade enbart biljett bokad Sverige–Strasbourg.

Stängt hos cykeluthyrare

Vi landade en sen lördagseftermiddag i Strasbourg. Butikerna var stängde, men vi tänkte ändå att i denna stora stad måste det gå att finna en cykelaffär som hyrde ut cyklar en söndag. Detta visade sig vara vårt första misstag. Cykeluthyrare i Frankrike har som regel stängt både söndag och måndag.

Så lärdom nr 1, kommer du ner en helg till Frankrike och vill hyra cykel, se absolut till att du har en bokad i förhand och gör upp om var och när du kan hämta cyklarna. Vårt råd är dock att förboka cyklar oavsett när du kommer ner.

För oss var detta helt ok. Med projekt Trampa vin framför våra ögon så ville vi stöta på de misstag vi sedan försöker få dig som läser detta att kunna undvika.

Direkt till hjärtat av Alsace

När vi väl insåg att cykel skulle vi tidigast kunna hyra i Strasbourg fr o m tisdagen försökte vi jaga rätt på cyklar någon annanstans i Alsace. Det visade sig inte vara helt lätt. Men till sist fick vi napp. I Eguisheim fann vi ett underbart par som både var vinproducenter, hyrde ut boende och även hade cyklar till uthyrning. Vilket innebar att vi fick ändra resrutt, ta tåget från Strasbourg till Colmar, och därefter en buss från Colmar till Eguishem. Vilket visade sig vara förträffligt. För då hamnade vi istället direkt till det mest intressanta området av Alsace, i vinkretsar kallat hjärtat av Alsace. Här finns de mest berömda byarna, mest välbesökta platserna och den största koncentrationen av Grand Cru vinfält och även några av de mest aktade kvalitetsproducenterna i Alsace.

Vi kan varmt rekommendera att fokusera även din resa hit till hjärtat av Alsace. Vi ska här i bild och text beskriva vår rundresa i detta område, dag för dag. Se det som tips, du väljer själv längd på dagsetapper, antal dagar ni vill trampa vin och var ni vill göra stopp.

Dag 1 – 15 km

Eguisheim – Wettolsheim – Wintzenheim – Wihr-au-Val – Walbach.

Dag 2 – 15 km

Walbach – Zimmerbach – Turckheim – Niedermorschwihr – Katzentahl – Ammerschwihr – Kientzheim – Kaysersberg

Dag 3 – 11 km

Kaysersberg – Riquewihr – Hunawihr – Ribeauville

Dag 4 – 12 km

Ribeauville – Bergheim – Zellenberg – Beblenheim

Dag 5 – 18 km

Beblenheim – Mittelwihr – Bennwihr – Sigolsheim – Ingersheim – Wintzenheim – Wettolsheim – Eguisheim

Från Strasbourg till Colmar

De större städerna i Alsace är väl värda ett besök

Alsace-Colmar-Trampa vin med Rolf och Nina Fällström