Trampa vin i Champagne - Rolf & Nina Fällström

Vinerna vi söker och gärna
tar en omväg för att finna

Trampa vin är ett motto för oss. Inte för att finna vinproducenter som fortfarande bokstavligen trampar sina viner. Snarare är det en livsstil att själva trampa efter det goda. Att på egna ben och med näsan i det öppna landskapet finna vinodlare som med själ och hjärta skapar sina egna viner på ett hantverksmässigt och hållbart sätt. Och vi lovar, ger du dig ut på vinvägarna så finns det många av dem där.

EN OMVÄG TILL NÄSTA GODA VIN

Ibland kan man hamna på omvägar och avvägar. Men bakom nästa krök väntar säkert en oupptäckt och riktigt bra vinmakare.

En smaksak hur du väljer vinmakare att besöka

Det vanligaste sättet att resa runt i ett vindistrikt och besöka olika producenter är i grupp på buss eller med egen bil – eller allt vanligare husbil. Normalt är besöken inbokade och dagsrutterna planlagda. Ofta för att komma till välkända vinproducenter eller till egna favoriter.

Spontanitet

När man trampar runt på en cykel eller till fots så är detta tillvägagångssätt fullt möjligt. Vår erfarenhet är dock att försöka bibehålla friheten och spontaniteten som fottrampandet ger möjlighet till. Om du har gårdar du absolut vill besöka, håll dig gärna till ett enstaka inplanerat besök per dag. Utmed de vinvägar du färdas så dyker närmast oändliga möjligheter upp för att göra spontana stopp på en vingård. Du kanske känner igen byn och lockas att testa viner just härifrån. Är du kunnig ser du hela tiden skyltar till vinproducenter som du känner till och nästan alltid kan göra ett besök hos. Förutom enstaka större slott och vinvarumärken, så tar merparten av producenter emot för personliga och spontana visningar. Självklart kan detta vara svårare om du reser i hetaste högsäsong. Bästa tiden att resa är i skördetider från slutet augusti till början av oktober, alternativt maj-juni.

Hantverksskicklighet

Du känner ganska snabbt när du gör ett stopp hur gästvänligt det känns (nästan alla är oerhört gästfria) och även hur vinmakarna hanterar sina druvor och vinframställningen. De flesta du kommer möta är mindre familjeföretag, ofta har gården gått i arv i många generationer och deras hantverksskicklighet och känsla för att skapa kvalitetsviner är överlag god här i franska vindistrikt. Får du en god känsla så försöker du få en ordentlig visning av gård, vinmakning och druvfält innan ni kör en provning av deras viner. Ofta har vi blivit mycket imponerade av allt från kunnande till resultat, men det händer absolut att vi snubblar på vinmakare som inte passar oss, men då gör vi bara besöket kort.

Miljövänliga odlare

De mindre familjeföretagen är sällan certifierade för ekologisk eller biodynamisk vinproduktion. Låt dock inte detta avskräcka, även om du är en sann miljö- och naturvän. De flesta har valt att inte certifiera för att det antingen är för dyrt, eller att det låser upp dem i sina metoder att ta fram ett välsmakande vin. Nästan alla småodlare sätter en heder i att använda så lite kemikalier andra medel i både odlingen och vinmakandet. Du märker snabbt att de flesta sköter sin gård på ett ansvarsfullt sätt, och arbetar på ett hantverksmässigt sätt. De största riskerna att råka ut för stor kemikalieanvändning och andra mer onaturliga vinframställningsmetoder är hos större odlare som har ambition att skapa stora kvantiteter vin till låga försäljningskostnader. Om de producerar bag-in-box så är det ofta ett tydligt varningstecken.

Vinvägar för Trampa vin i Alsace av Rolf och Nina Fällström

Ofta går vi på känsla. Andra gånger letar vi upp viner vi provat hemma. Ibland besöker vi vinmakare som vi läst om i vinlitteratur. Som här i Domaine Barmès Buecher i Wettolsheim, Alsace. En vinmakare vi tipsades om och som är väl värd att ta en omväg till.