Trampa vin i Alsace

Trampa vin i Alsace

Alsace är ett för Frankrike ovanligt men ack så ljuvligt vindistrikt att ta sig runt i. Här möter du en skön mix av både sydtysk och fransk kultur

Idealiskt för din första vinresa

Idealiskt för din först vinresa

Alsace är ett lättillgängligt och bedårande vackert distrikt att resa genom. Här ligger byar som tagna från en sagobok som pärlband efter varandra. I snitt har du 3-5 km vägar genom välskötta vinfält och skogsdungar innan du kommer fram till nästa lilla vinby. Och där i varje by möter du ett antal vinproducenter som bor, tillverkar och säljer sina viner utmed bygatorna. Hur trevligt som helst att botanisera mellan de olika vinmakarna och även barer och restauranger som låter dig prova på vin medan du intar en lunch eller ett mellanmål. Överallt möts du av utsmyckningar med ett överflöd av vackra blommor och de typiska korsvirkeshusen. Byarna känns igen från det du möter på andra sidan gränsen i sydtysk stil, samtidigt som Alsace har sin alldeles egna fransk-tyska mix i allt från bykänsla till vinkaraktär.

Totalt sträcker sig vindistrikt Alsace 17 mil från norr till söder, beläget längst upp i nordöstra hörnet av Frankrike. Utmed hela distriktet ligger Rhen i öst och på andra sidan floden är du inne i Tyskland och vindistriktet Baden. Utmed hela Alsace västsida växer bergskedjan Vogeserna upp, vilket i sluttningarna upp mot bergen ger de vackra och för vinproduktion så lämpliga kullarna som ofta har sydöstlig lutning.

Restips om vinvägar

Våra vägval bland de 400 milen av cykelleder. Plus genvägar mellan vinfälten.

En druvsort till varje vin

I Alsace görs främst vitt med en druvsort per vin. Men även bubbel och välsmakande rött.

Fransk-tyska Alsace ett eget land

Alsace är en självständig del av Frankrike, med sin egna fransk-tyska kultur.

Från bike till trike i Hunawihr

Häng med på en skön resa på trike, en trehjulig motorcykel, genom vinfälten i byn Hunawihr i hjärtat av Alsace.

Vinvägar för Trampa vin i Alsace av Rolf och Nina Fällström
Vinvägar för Trampa vin i Alsace av Rolf och Nina Fällström

Ett möte med historiska viner

Öppen vinkällare i Mittelwihr

Ibland har man tur. Och det händer då och då på varje cykeltur. Som när vinkällaren öppnade för historisk vinprovning.