Njutbara resmål

Njutbara resmål

Oavsett om det är vinerna, naturen, maten, kulturen eller det fria sättet att resa som lockar mest så har varje vindistrikt i Frankrike så mycket att erbjuda.

Fem goda skäl att ha vindistrikt som resmål

Fem goda skäl att ha vindistrikt som resmål

Du hittar säkert dina egna skäl. Men vi kan i alla fall här lyfta fram våra fem starkaste till varför vi verkligen älskar att ta oss runt på egen hand i olika vindistrikt. Vi har också med stor glädje färdats i ett antal tyska, italienska, spanska, portugisiska och även svenska vindistrikt. Vissa av dem är ju helt fantastiska, men för oss har fördelarna klart vägt över för de franska. Därför fokuserar vi på dem och vi ska bl a nedan försöka ge en del förklaringar om varför.

1. All frisk luft

Att cykla eller vandra vinvägarna fram är på många sätt skönt för både kropp och själ. Du spenderar helt självklart och naturligt många timmar ute i friska luften. Du ser och upplever naturen och alla miljöer på ett nära sätt. Inte minst alla dofter och ljud – eller i det senare fallet avsaknad på höga oljud och störande buller.

Sedan är det ju helt upp till dig hur stort fokus du vill lägga på själva cyklandet och vandrandet. Vill du så kan du utan problem lägga upp dagsetapper där du cyklar mellan fem-tio mil, eller vandrar längre sträckor och får verkligen en skön och hälsosam motion på köpet. Vi har sett oss märka att de flesta som arrangerar cykelresor i vindistrikt eller på andra håll ofta har betydligt längre dagsetapper än vad vi själva brukar föredra. Men än en gång, detta är helt valfritt.

Vår ambition när vi trampar vin är att ha gott om tid till att göra många stopp. Främst att besöka vingårdar, prata med vinmakarna, se deras anläggningar och prova deras viner. Men också för att ha tid för långa pauser på natursköna platser. Ofta gärna vid lunchtid där lokala ostar, bröd och vin är inköpt under dagen och finns med i cykelväskorna. För oss blir alltså cyklandet och motionen det ger inte huvudsaken, det är helt enkelt bara det bästa sättet att ta sig fram genom vindistrikten och få möjlighet till största möjliga upplevelser av det området bjuder på. Du cyklar lugnt fram, känner alla dofter, ser allt på nära håll och känner verkligen att själva färden är huvudsaken. Du slipper uppleva, som när du kör fram med egen bil, att köra mot uppsatta mål och plötsligt upptäcka att du åkt förbi en massa människor, platser, byar, vingårdar mm som hade varit roligt att stanna till vid. På cykeln är det lätt att bara stanna till för att du sett, hört eller doftat något som känns spännande. För att sedan göra ett stopp – eller trampa vidare.

Självklart är det inte solsken jämnt, och på cykeln i den friska luften är du mer utsatt. Men en självklar del i packningen är lämpliga regnkläder, kanske i första hand en bra regnponcho som du snabbt kan dra över dig. Vår erfarenhet är att växlande väder sällan påverkar det sköna i att vara ute i det fria. Och det finns alltid en by med vinproducenter, caféer eller restauranger nära att göra ett extra stopp hos.

2. Allt det goda

En del av njutningen med att resa runt i franska vindistrikt är förstås alla goda viner, och maten därtill. Du har säkert behållning av både mat och dryck och allt annat i dessa distrikt, även om du inte dricker vin. För oss som uppskattar goda viner är de en självklar och viktig del i helhetsupplevelsen.

Det kanske allra bästa med att vara på plats mitt bland alla druvbönder och vinproducenter är just att vara mitt i det rika utbudet. Alla sinnesintryck förstärker smakupplevelserna. Varje distrikt är specialiserat på sina vintyper, och har också kvalitetsmärkningar för detta. Det är aldrig någon slump varför de i Alsace, Bordeaux eller var du än är har satsat på just de druvorna och de vintyperna. I princip alla franska vindistrikt har en historia som sträcker sig ett par tusen år tillbaka i tiden. Beroende på klimat, jordmån och geografiskt läge har man provat sig fram till att vissa typer av druvor lämpar sig särskilt bra att växa här. Av erfarenhet och tradition har man utvecklat metoder för att framställa de viner som är optimala för just detta område.

För vinintresserade blir det därför en resa både i smaker, kunskap, kultur och historia när man botaniserar i de druvor och vintyper som blivit just detta distrikts specialitet. Du lär dig också hur smakerna och vintyperna varierar mellan byar och delområden av distriktet, även om det oftast är samma typer av viner. Du möter specialister olika rödviner, allt från lättare, till smakrika och hela vägen till riktigt tunga, fylliga och strama viner – allt beroende på var du trampar runt. Franska viner har hela bredden. Men likadant är det bland fler vintyper, ibland dominerar torra vita, andra ställen är specialiserade på rosé medan du plötsligt kan hamna i ett litet område där härligt söta dessertviner dominerar. Nästan alltid möter du även producenter av olika typer av bubbel, inte bara i Champagne. Roligt blir att upptäcka och testa oväntade viner – som rödvin i Champagne, underbara vitviner i Rhône, ursprunget till champagne i Languedoc eller söta ädelröteviner i Alsace.

Vart du än reser är maten en del av upplevelsen. Den lokala maten är nästan alltid väl anpassad till vinerna de producerar i det området. Matens råvaror, kryddning med örter och tillagning gör att vinet blir extra gott att dricka just här.Pröva de lokala lunch- och middagsmenyerna, även om du knappt förstår av texterna vad det är du ska äta. Självklart kan du välja husets vin och få något som är helt ok, men ta gärna som regel att välja en flaska från en närbelägen kvalitetsproducent till din middag. Bon appetit!

3. Allt det vackra

Vi har nog sagt det flera gånger redan i denna reseguide – men vi hävdar med bestämdhet att vinrankor och människor tycker om samma platser. Vi båda trivs allra bäst där det är som vackrast. Där naturen är som skönast, där utsikten är som finast, där solen skiner alldeles lagom, där vindarna ger perfekt svalka och där jorden är rymmer rik växtkraft. Där växer de allra finaste druvorna som ger de bästa vinerna upp. Och där är det gudagott att vara.

Att färdas runt i olika vindistrikt blir en fröjd för ögat. Du blir aldrig trött på detta vackra landskap med milsvid utsikt. Bakom varje vägkrök eller kulle öppnar sig nya vyer med små och stora odlingsfält där dessa vackra vinrankor reser sig och skiftar i utseende efter säsong. För att i skördetid ståta där som grönast och med dignande druvklasar.

Ett vackert landskap blir som allra skönast när människor har kunnat anpassat sin livsföring utifrån naturens förutsättning. När de på ett varsamt sätt har anlagt odlingsfält och små fina vägar runt och mellan dem. Skapat hus, byar och städer som förhöjer upplevelsen av den fina naturen. Där människan lever och bygger men har förståelse för att låta naturen få ta sin plats, där skapas ett skönt samspel mellan flera goda ting och ger ett utsökt resultat. Naturligtvis finns en skönhet i den helt vilda naturen, men också i detta när människa och natur har utvecklats tillsammans i generation efter generation.

När du reser runt genom de franska vindistrikten så känner du detta samspel. Människorna här har genom århundraden skapat sin försörjning och sina liv genom att lära sig att leva på det naturen ger. Bebyggelse och boenden smälter ofta in på ett naturligt sätt, de är ofta flera hundra år gamla och man slås ofta över hur varsamt skötta de är. Denna lantliga stil gör också att man ofta slås över hur stillsamt livet verkar vara och hur långt det är till storstädernas brus.

4. All gästvänlighet

Det är inte helt ovanligt att vi i Sverige har en förutfattad uppfattning om hur fransmän är. Det kan gärna dra åt det lite negativa. Att de är arroganta, otåliga och bra pratar franska. Det är helt sant att de är mycket bättre på franska än andra språk, och ibland direkt dåliga på engelska. Självklart är det en fördel om du kan några franska ord, åtminstone för att visa din goda vilja att försöka. Men vår generella bild av fransmän i alla dessa lantliga vindistrikt är att de alltid är väldigt tillmötesgående, gästvänliga och gärna bjuder in sina gäster att visa vad de har och försöker med alla medel förklara vad de gör.

Du kommer under ditt resande runt i vinsdistrikten känna att du är en välkommen gäst. De är ju inte dumma, de vet ju av erfarenhet att varje besökande gäst är en potentiell kund till det vin de producerar. Men det finns något mer. Deras stolthet och kärlek till sitt hantverk och yrkeskunnande är också slående. De vill gärna visa upp sina produkter, vinfält och vinproduktionsanläggningar. Om du lyckas nå en viss kommunikation där ni förstår varandra hjälpligt, så kommer de berätta om allt du är intresserad av.

Det är helt enkelt oerhört trevligt att möta människorna här, få spontana möten, bokade visningar eller bara serveras av mat, dryck och boende på de platser där du stannar till. Ett exempel är när vi cyklade i Champagne och av ren slump stannade till hemma hos Damien Chauvet. Han var mitt i skörden av sina druvor, i full fart med att få färdigt sin utrustning för druvpressning, jästanker etc. Men när vi gled in fyra stycken på cykel så tog han sig tid. Pedagogiskt visade han runt i sin lilla lokal med all utrustning från att druvorna tas in från fältet till att flaskorna minst tre år senare är redo för försäljning. Vi provade hans champagne, som smakade gudomligt där och då – och även senare. Vi köpte någon flaska, men han proppade ner ytterligare några i våra cykelväskor som han tyckte vi skulle prova. Allt detta trots att han mycket väl vet att vi som kommer på cykel inte kan handla med oss så mycket. Självklart har han, och många fler fått en särskild plats i våra hjärtan.

5. Allt det intressanta

Vin är inte bara gott – det finns en hel värld runt vinet, dess växtplatser, dess historia och kulturen runt vin och olika vindistrikt. Detta gör vindistrikt som resmål till inte bara njutbara utan och väldigt intressanta. Varje druva, vin och vinmakare bär på sin historia. Vindistrikten har utvecklats till vad de är idag av de människor som befolkat, styrt, krigat och odlat inom dessa områden. Genom att de ofta bär spår från långt för vår tideräknings början och innan den tid då det ofta var romarna som byggde upp de vinfält som än idag finns att besöka. Att botanisera i denna historia, hur olika folkslag har påverkat utvecklingen och den kultur som råder idag på platsen är en extra spännande dimension.

Det finns gott om slott, kyrkor, gravfält, grottor och andra rester från medeltida och urgamla civilisationer i dessa distrikt. Städer och byar har ofta lång historia och sina egna sevärdheter.

Utöver detta så kan du som har ett stort vinintresse fördjupa dig i den historia som varje distrikt har att berätta och den vinkultur som har skapats i området. Ofta, och kanske där man minst anar, så möter du en enskild vinmakare eller kanske en gemensamt vinkooperativ som har byggt upp ett vinmuseum. Där kan du få lära dig om allt från hur man genom åren har odlat, vilka verktyg och maskiner som har använts vid odling och vinframställning och så mycket mer. Vi hamnade till exempel under vår resa i Bordeaux hos en skön äldre herre på högra stranden. Han hade en rätt stor vingård där vi tog en paus. Efter ett tag knackade vi på, och när vi visade vårt genuina intresse av vinmakeriet och gårdens historia så släpptes vi in. Där öppnade sig ett helt fantastiskt museum med utställningar av allt från gamla tiders odling till ett parad av klassiska Bordeaux-vinmärken. Vi såg inga skyltar, kunde inte hitta detta i turistinformationen, men det fanns de facto här och gav oss en dryg timmes fantastisk lektion i lokal vinhistoria.